Koalīcijas deputāti Saeimā saņem atgādinājumu par doto solījumu pildīšanu

21.11.2017.

Pirms trim gadiem – 2014. gada 5. septembrī un 21. jūlijā partijas “Vienotība” un Zaļo un Zemnieku savienība parakstīja apņemšanos atjaunot Valsts autoceļu fondu (https://www.lcbb.lv/lv/biedribas-aktivitates-2/publikacijas/190-12-saeimas-partiju-vienosanas-2), jau 2015. gada valsts budžetu pieņemot. Šis solījums vēl joprojām nav izpildīts, tāpēc Saeimas valdošās koalīcijas deputāti tiek aicināti nobalsot par “Vienotības” frakcijas deputāta Anrija Matīsa iesniegto fiskāli neitrālo, Saeimas Budžeta komisijas apstiprināto priekšlikumu par Valsts autoceļu fonda atjaunošanu.

Biedrība “Latvijas Ceļu būvētājs” (LCB) vērš koalīcijā esošo deputātu uzmanību uz to, ka Eiropas Savienības fondu finansējums, kas pēdējos piecpadsmit gadus ir aizvietojis valsts budžeta asignējumus Latvijas ceļu būvju un remontu finansēšanai, beigsies jau 2018. gada beigās.

Ja ceļu būves nozarei netiks rasts cits finansējums, autoceļi bruks vēl straujāk, bet ceļu būves uzņēmumi būs spiesti apturēt savu darbību. Tas tikai palielinās sociālās apdrošināšanas budžeta izdevumus un atņems valsts budžetam tos aptuveni 70-80 miljonus eiro, kurus nozare katru gadu samaksā.

Biedrības priekšsēdētājs Andris Bērziņš aicina partijas pielikt punktu vairāk kā desmit gadus ilgušajam neizlēmības un gļēvuma periodam attieksmē pret valsts galveno infrastruktūru – ceļiem.

“Mēs aicinām beidzot apzināties, ka ceļu, īpaši reģionālo un vietējo ceļu sabrukums nav LCB izdomāta problēma. Par to sūdzas un protestē iedzīvotāji, un viņu noskaņojums pasliktinās ar katru nākamo ziemu, ar katru kārtējo atkusni, ar katrām lielākām lietavām. Ceļu stāvoklis nopietni apgrūtina ekonomisko attīstību reģionos, nenodrošina pakalpojumu pieejamību, piespiež cilvēkus zaudēt cerības uz normālu dzīvi un pamest Latviju,” konstatē LCB vadītājs.

Biedrība „Latvijas Ceļu būvētājs” apvieno 19 nozarē nozīmīgu ar ceļu un tiltu infrastruktūras būvniecību saistītu uzņēmumu intereses. Latvijas ceļu būves profesionāļus apvienojošā nevalstiskā sabiedriskā organizācija „Latvijas Ceļu būvētājs” izveidota, lai strauji mainīgos tirgus apstākļos visefektīvāk pārstāvētu ceļu būves uzņēmumu intereses tiem būtiskos jautājumos un sadarbībā ar valsts un pašvaldības institūcijām risinātu nozarei aktuālos jautājumus.

Andris Bērziņš

Biedrības „Latvijas Ceļu būvētājs” valdes priekšsēdētājs